Te întrebi care sunt costurile investițiilor în parcuri fotovoltaice? Acest articol va trece în agendă toate detaliile necesare referitoare la aceste costuri.
Petru Luhan a fost invitat de marcă la îndrăgitul post de televiziune A7TV unde a dezvăluit secretele din acest domeniu captivant al Fondurilor Europene, într-o discuție savuroasă cu gazdele emisiunii, Beni și Iosif Graur, cu privire la costurile investițiilor în parcuri fotovoltaice.
Noile Programe de Finanțare pentru Investițiile în Parcuri Fotovoltaice: Sume Disponibile și Detalii
S-au purtat discuții despre noile programe accesibile cât și despre sumele disponibile pentru costurile investițiilor pentru parcuri fotovoltaice:
“S-au lansat și urmează să se lanseze multe programe accesibile pentru toată lumea și vorbesc aici pentru sute de mii de antreprenori din România. Fie că vorbim de proiecte mici pentru o simplă digitalizare a business-ului, între 30.000 și 100.000 de euro, accesibil cu doar 10% din buzunarul propriu, sau dacă vorbim de proiecte semnificative pe energie regenerabilă, spre exemplu, înființarea unui parcde fotovoltaice care să ne asigure un venit pasiv de aproximativ 10-14.000 de euro pe lună, pe un singur megavat oră, respectiv un hectar de teren. Și noi venim doar cu 10%. Și aici, la Regenerabile, vii cu un credit de aproximativ 40% din buzunarul propriu, dar nu trebuie să-l ai nici pe ăla, pentru că domeniul în sine este atât de atractiv încât orice bancă îți va acorda un credit de cofinanțare a proiectului în momentul când primești scrisoarea de aprobare a proiectului din partea autorității de management. “
Cuantumul Maxim al Finanțării și Eligibilitatea Proiectelor pentru Parcuri Fotovoltaice: Puncte Cheie Discutate de Europarlamentarul Petru Luhan
Cuantumul maxim al finantarii unui proiect au fost principalele puncte atinse de europarlamentarul Petru Luhan, precum si dezbaterea eligibilitatii proiectelor:
“Ministerul Energiei este autoritatea de management în acest caz și proiectele se vor înainta undeva în septembrie cel târziu și va ține deschisă axa aproximativ 30 de zile. Fondul de modernizare, finanțează până la 20 de milioane de euro pe proiect, respectiv la 50 de milioane de euro pe acționariat. Adică un acționar poate să depună mai multe proiecte, dar nu poate obține mai multe 50 de milioane în total.
Bineînțeles că dacă vorbim de proiecte de 20 de milioane AFN, ajutor financiar nereimbursabil, asta înseamnă că proiectul are aproximativ 40-50 de megawatts și putem spune că intrăm în categoria medie spre mare. Dar de ce să nu vorbim despre oamenii simpli care au poate un hectar moștenit sau poate au capacitatea să cumpere un hectar de teren care, atenție, poate să fie oriunde, pe dealuri, nu are absolut nicio problemă atât la timp cât avem în apropiere o rețea. Apropiere poate însemna 1, 2, 3 km, dacă vorbim de o capacitate mică, 1 până la 5 MW. În același timp, și dacă distanța până la o rețea relevantă este de 20 km, atunci când vorbim despre un proiect de peste 20 MW, iarăși se merită. “
Analiza Costurilor Investiției în Parcuri Fotovoltaice: Cheltuieli Eligibile și Neeligibile
In analiza proiectelor se vor tine cont de cheltuieli eligibile si neeligibile, dupa cum mentioneaza invitatul emisiunii :
“Înființarea unui parc de fotovoltaice costă aproximativ 650.000 de euro, din care noi din fonduri europene putem aduce până la 500.000 de euro. In acest caz avem cheltuieli elegibile și mai avem câteva cheltuieli neeligibile. 600-700 de mii de euro costă investiția în sine a parculuide fotovoltaice , care constă în structură metalică, apoi panoarele fotovoltaice, apoi invertoarele prin care continuă un curent alternativ și îl urcăm în rețea. In ultimul rând, cablurile și stațiile de transformare pentru a injecta energia în rețea. Sunt anumite persoane care doresc să facă și împrejmuiri. Apoi adăugăm un soft pentru a urmări online si permanent, cât produce stația noastră. “
“In asta constă o investiție în parc de fotovoltaice . Total, între 600 și 750 de mii de euro cost investițional total. Cu această investiție, trebuie sa stim cât producem.
Până la rețea mai avem lucruri de facut, de aceea trebuie sa avem in vedere distanța, dacă e mare sau mică, 40 până la 50 de mii de euro pe kilometru să se puna cablu cu tot cu manopere. Asadar, nu este un cost mare raportat la 700 de mii. Dacă e un kilometru sau doi, 100 de mii la 700 de mii sau dacă fac 2 megawatts, 100 de mii la 1 milion jumate. Nu este un raport nefavorabil. În România avem maxim 1850 de ore de soare, minim 1200. Deci, practic, o medie de 1380 de ore pe an, capacitate radiații solare maxime. Partea de sud oferă peste această valoare, partea de nord, puțin sub. Dar, până la urmă, diferența este infimă dacă raportăm la o capacitate totală anuală. Deci 1380 de ore, ori un megavat, ori să spunem prețul minim undeva la 80-90 de euro. Acum e puțin mai mare, dar punem un preț minim garantat pe care Guvernul și Comisia Europeană vor să îl garanteze începând cu anul viitor, se numește preț minim garantat pentru energie regenerabilă. Ce înseamnă? Unul european a schimbat puțin sistemul de subvenționare a sectorului energetic. Până acum construia un parc și îți dădea certificate verzi. S-a creat o mafie în jurul certificatelor verzi, au influențat prețul la energie, deci nu a funcționat bine schema “.
Mutarea sarcinii de pe umerii guvernelor pe umerii privaților, pentru că guvernele sunt temporare și să creăm capacități de producție de energie regenerabilă prin înființare de parcuri fotovoltaice, înființare de parcuri eoliene, capacități de producție hidrogen și biogaz.
Fără privatizare, nu vom ajunge la obiectivul de 34% consum din regenerabile până în 2030, impus de Comisia Europeană, României. Așadar s-a creat acest sistem de subvenționare de către Uniuniea Europeană, pentru a motiva micii antreprenori să ducă obiectivul de ecologizare mai departe.
Cum se fac subvențiile pentru costurile investițiilor în parcuri fotovoltaice?
Petru Luhan ne explică cum se fac subvențiile pentru costurile investițiilor în parcuri fotovoltaice?
“Vom contribui la investiție capex, adică dacă costul de investiție e 750, îți dau eu 400, 425, 450 sau 500 de mii de euro pe megavat, și îți mai garantez un preț minim. Pentru ca tu, antreprenor, care investești în domeniul ăsta, să-ți poți face un calcul concret pe ceea ce înseamnă fezabilitatea pe termen de 25-30 de ani. Și vorbim aici despre un venit pasiv de minim 25-30 de ani. Deci, practic, dacă am înființat un parc de fotovoltaice cu 500 de mii din fonduri europene, 200-250 de mii dintr-un credit, 1 MW ori, 1380 de ore pe an, Ori 80 de euro, punem valoarea minimă garantată, eu pot să-mi fac calcule concrete. “
Ce înseamnă prețul minim garantat în costurile investițiilor pentru parcuri fotovoltaice ?
“Prețul minim garantat înseamnă că și atunci când o piață liberalizată de energie scade prețul energiei sub 80 de euro per megavat, diferența va fi facturată către guvern. De unde vin banii ăștia? de la educație sau de la apărare? Nu. Banii aceștia vin dintr-un coș cu bani în care cei care emit CO2 vor plăti certificate.
Avem atâtea uzine Atâția antreprenori, atâția fabrici vechi care în continuare funcționează pe tehnologii vechi, pe lemn, pe fosile, pe gaz, pe motorină, care emit foarte mult CO2. Și ca o paranteză, nu știu dacă știați, un megavat produs prin fosil, cărbune, adică ardele de cărbune, produce 369 de kilograme de CO2, un megavat produs din fotovoltaice, zero.”
Costurile Investițiilor pentru Parcuri Fotovoltaice: Cum Găsești Terenul și Ce Oferte Pot Fi Accesate
Pentru a înființa un parc fotovoltaic, primul pas este să găsești un teren, iar acest lucru se poate face ușor pe site-uri de anunțuri precum OLX sau imobiliare.ro. Cu apariția finanțărilor din domeniul energiei verzi, tot mai multe anunțuri sunt adaptate pentru astfel de investiții.
Cum procedezi? Petru Luhan explică procesul de contactare a proprietarilor de terenuri:
“Ai dat un telefon, ai spus, domnule, vin și ți le iau în superficie. Îți dau 25 de ani, 1500 de euro pe hectare pe an. Câte hectare ai? 5 hectare. Am un caz acum, un băiat simplu care a lucrat mulți ani în Anglia, a văzut probabil expunerele mele online, m-a sunat, i-am spus ce are de făcut și a găsit teren, n-a fost mulțumit cu primul, l-am ajutat noi și a găsit alt teren și acum, astăzi, semnează contractul de superficie la notar și de mâine începem să elaborăm proiectul tehnic și documentația pentru obținerea fondurilor europene”
Timpul este esențial pentru costurile investițiilor în parcuri fotovoltaice: Cum să te mobilizezi eficient
“Nu mai este foarte mult timp până în august-septembrie, de aceea trebuie să ne mobilizăm să lucrăm în paralel și la proiectul tehnic și la cererea de finanțare. Cele două pot merge în paralel, de ce? Pentru că la momentul depunerii cererii de finanțare nu îți cere ATR-ul, avizul tehnic de racordare, dar ți-l va cere la momentul semnării contractului de finanțare, adică după alte 3, 4, 5 luni, adică perioada de evaluare a proiectelor.
Și să zic că nu avem bani să începem. De exemplu, eu poate nu am bani și vreau să încep acest proiect. De unde? Păi apelezi la bani. Banii pentru proiectare trebuie plătiți oricum. Proiectul îți rămâne. E o proprietate intelectuală care ți-o livrează. Hai să zicem, la mine la consultanță se poate negocia, nu asta e problema, pentru că eu oricum merg pe bază de comisiuni de succes. Dar la proiectare vreau să vă spun un lucru, bași 28 de mii, spre exemplu, sau 30 de mii în proiectare, un megavat. Să zicem, cu cât crește valoarea, capacitatea de producție, cu atât scade prețul pe megavat la proiectare, da? Ai undeva între 12, 13, 15 și 26, 30 de mii de euro pe megavat.”
Costurile Investițiilor pentru Parcuri Fotovoltaice: Analiza Detaliată oferită de Europarlamentarul Petru Luhan
“Plătești 50% la început, 50% după ce obții atereul. Asta înseamnă că nu ia nici pe ăștia, mai ai niște costuri să zicem mărunte, studiu topo, studiu geo, studiu pedologic, astea însumează undeva la 1000 de euro, 1500 de euro, după care mai ai, nu știu, la primărie 200 de lei, la OSPA încă 300 de lei, sunt câteva costuri mărunte. La care se adaugă ăștia 30.000. De ce ai nevoie de aproximativ 30.000 de euro ca să te apuci de un astfel de proiect? Nu e chiar la îndemâna oricui. Dacă nu ai bani. Să-ți răspund la întrebarea mea. Fie te asociezi cu un prieten care are bani și faci 50-50 sau nu știu cum vă împărțiți acțiunile în firma respectivă. Fie unii au luat credit de consum cu toată încrederea.
Da? alții au împrumutat de la, nu știu, părinți, prieteni. Bine, ai cei 30 de mii, plătești, după aceea ce? După aceea nu mai ai. Tocmai asta ți-am spus. Noi la EMAS aducem și fondurile europene, dacă fondurile europene sunt 475 de mii, spre exemplu, per megavat. Și noi încă nu știm, pentru că încă nu am făcut licitația publică, dar noi încă nu știm la ce preț vom realiza parcum. Eu voi face licitația și vor veni tot felul de oferte, da? Una e 750, una e 625, una e 730 și le voi analiza. Dacă sunt conforme, dacă îndeplinesc toate condițiile din caietul de sarcini, o voi lua pe cea mai favorabilă. Voi avea o diferență. Diferența poate fi de 150, de 200, de 350, nu știm. După aia merg la bancă și spun, doamnă, dă-mi și mie o linie de credit.”