Cuprins

Introducere

Printre milioane de singurătăți… vorbește liber. Pentru că vocea ta contează!

Pentru că noi te auzim. Te intelegem.

Sa vorbim despre tine. Locul unde nimeni nu e nimeni.

Doamnelor si domnilor, Gabriela Calitescu va prezintă `Să vorbim despre tine`.

Buna seara, dragilor, bine v-am regasit! Unde? La emisiunea `Sa vorbim despre tine.`

`Să vorbim despre tine` este locul unde garantat nimeni nu e nimeni. Vreau să vă mulțumesc în primul rând că ați fost în număr foarte mare și azi chiar alături de noi. Drept dovadă iată că v-am stârnit curiozitatea și ați apreciat noul proiect al emisiunii `Să vorbim despre tine`.

Astăzi vreau să vă prezint un bărbat frumos, fost europarlamentar, un om de afaceri, conduce o firma de consultanta in afaceri, un tată și un bărbat extrem de elegant. Cine altul decât Petru Luhan. Haideți să îl întâmpinăm la noi acasă. Bine ai venit, Petru, te rog frumos să iei loc. Iata, putini stiu despre tine ca ai fost europarlamentar.

Esti om de afaceri, tată și un om extrem de elegant. Pentru că am apreciat întotdeauna la fiecare apariție a ta, indiferent de situație, știi să te prezinți impecabil. Dar, înainte de a sta de vorbă, eu spun sa urmarim impreuna materialul.

 

Material prezentare Petru Luhan

Salut România.

Petru Luhan Nu e doar un nume propriu. E povestea unui român care a cucerit Europa prin profesionalism. Ambiție, perseverență, idei, convingeri, concepte concrete și abilitatea de a implementa.

Acesta este Petru Luhan.

La vârsta majoratului profită de oportunitatea de a cunoaște Europa.

Înțelege devreme că stabilirea obiectivelor este cel mai important lucru pentru a ajunge la succes.

Navigarea pe Dunăre cu efecte economice benefice pentru România se face astăzi mai eficient și datorită lui.

Tinerii au o șansă în plus la un loc de muncă începând cu 2009 datorită unui program european de educație.

N-a uitat de unde a plecat, promovând frumusețile Bucovinei și licorile bahice peste tot în lume.

În plus specializările în economie internațională, management global finanțe și sociologie îl recomandă ca un luptător ambițios cu obiective.

Mandatul începută în 2009 îi permite să își aducă o contribuție semnificativă la sistemul politic european.

Accesarea fondurilor europene este astăzi pe înțelesul tuturor datorită campaniei la nivel național din 2011.

 

[colegi din Parlamentul European de diverse nationalitati care vorbesc despre Petre Luhan, il lauda]

 

Parlamentul European si activitatea lui Petru Luhan

Dragilor, ce pot să spun decat că eu sunt onorată să il am ca prieten pe Petru. Si sunt onorata în primul rand ca, iată, văd în sfârșit un om politic care este foarte apreciat de foarte multi din Uniunea Europeană. Te felicit, Petru, și iată ca ai adus în plus valoare țării. Foarte rar se întâmplă să aud că un politician face lucruri de genul și lumea de acolo vorbește la acest mod.

Mulțumesc mult, Gabriela. Mă bucur mult, chiar mă bucur și eu să revăd filmulețul ăsta pe care l-a făcut un mare maestru în arta video din România.

Putem sa-i spunem numele, de ce nu?

Este vorba de CRBL și managerul său care se pare că se pricep foarte bine. Carora le multumesc inca o data pe aceasta cale. Mă bucur si eu să revăd că vocile foștilor colegi care au rang foarte înalt încă în Parlamentul European, unii în politica națională a țării din care provin. Fostul președinte al Parlamentului European, Domnul POETTERING, foștii șefi de delegații din Austria, Franța, Italia, vicepreședintele PPE.

M-am bucurat foarte, foarte mult să văd. Chiar l-am revazut pe președintele PPE, Joseph Daul, cu care m-am întâlnit chiar când am coborât din mașină când veneam de la aeroport.

Da, într-adevăr, Parlamentul European imi lipseste puțin. Strasbourg-ul e frumos, dar Bruxelles-ul nu mi-a plăcut foarte mult. Insă pot să spun că Parlamentul European, activitățile de acolo, oamenii de acolo și, mai ales, puterea legislativă a Uniunii Europene mi-au plăcut enorm de mult, m-am implicat foarte mult și vă mărturisesc cu mult drag că mă bucur enorm de mult că am fost si răsplătit pentru munca depusă.

Am vazut, ai fost premiat.

Acest premiu, europarlamentar al lui 2013, este oarecum un fel de apogeu al carierei profesionale și politice. Si, mai mult decât atât, o răsplată, un semn de recunoștință la nivel european pentru implicarile mele in zona medicala.

M-am implicat foarte mult în a combate patru feluri de cancer și a combate scleroza multiplă, dar, mai mult decât atât, m-am implicat in a crea drepturi egale pacienților din România ca și celor din vestul Uniunii Europene precum Franța, Germania, Anglia, Italia, unde condițiile în infrastructura de sănătate sunt mult mai bune și accesul la medicamente compensate precum și calitatea serviciilor medicale sunt mult, mult mai bune.

Și cred că și românii merită acest lucru; de aceea mi-am făcut un obiectiv din asta.

Decat ca, pentru ca se întâmple acest lucru, ar trebui ca toți europarlamentarii care ne reprezintă în acest moment să aibă cel puțin aceeași determinare pe care ai avut-o tu. Ca să ajungă și România la acest stadiu.

Da, România poate ajunge la un stadiu egal cu celelalte țări vest europene. Vorbim de o piață comună la nivel european, vorbim de a șasea putere ca decizie din 27 de state membre ale Uniunii Europene. Vorbim de bugete uriașe cum au fost pe perioada de programare 2014-2020 doar pentru investiții 960 de miliarde de euro plus 81 de miliarde cercetare-dezvoltare. România are acces la acești bani în egală măsură ca și celelalte state membre, ba chiar în comparație cu alte state puțin favorizată, fiind din punct de vedere al coeziunii oarecum în urma celorlalte țări membre. Produsul intern brut fiind factorul de măsură între cele 276 de regiuni definite la nivelul Uniunii Europene, din care opt pe teritoriul României. Si romanii au acum o șansă de a fi cu adevărat europeni, adică de a avea un standard de viață ca și cel din Franța, Anglia, Cehia, Polonia, cu siguranță cu protecție la nivel social, la nivel educațional, la nivel de securitate în general, pentru că nu trăim în niște vremuri foarte, foarte sigure din punct de vedere al mișcărilor politice și parțial armate la nivel mondial. Uniunea Europeană trebuie să fie puternică în interior pentru a putea fi puternică în exterior. Adică dacă vrem să fim o putere uriașă, să ne comparăm cu America, Japonia, Brazilia, China, trebuie să fim uniți în interior. Nu traim acuma cele mai bune momente pentru că tocmai s a vorbit foarte intensiv despre Brexit, adică ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană.

Este o mică pierdere, dar nu este o catastrofă. Absolut deloc. Uniunea Europeană poate fi unită și puternică și fără Marea Britanie. Mai mult de atât, avem bugete însemnate pe care le putem folosi pentru creare de infrastructură, pentru a evolua din punct de vedere social, educațional, pentru a evolua din punct de vedere politic, de ce nu, pentru că si aici avem deficite vizibile în comparație cu modul de a face politică din alte țări. Si, nu în ultimul rând, putem vorbi despre o liberă circulație a bunurilor, serviciilor, capitalurilor, ceea ce încă nu am realizat, și, bineînțeles, a forței de muncă.

Iată, dragi telespectatori și dragi prieteni, cei care urmăriti emisiunea pe Facebook, pe Nasul.tv, vedeti ca Petru este un om de afaceri, a reprezentat România în Parlamentul European cu foarte foarte mare încredere, tocmai de asta am ales să prezentăm acel filmuleț în care mulți ne-au spus despre Petru ce cred ei.

 

Copilaria si tineretea lui Petru Luhan

Dar foarte puțini știu ca Petru a pornit de jos. Si as vrea sa revin putin, Petru, la copilăria ta. Ca să înțeleagă și publicul – tocmai acesta este scopul acestei emisiuni,să vorbim despre tine – să arătăm întregului public că, in momentul in care într-adevăr îți dorești cu adevărat ceva si simți că da, menirea ta pe Pământ este să faci lucruri pentru oameni, din dragoste pentru oameni, ca eu cel putin așa consider că ai aplicat, reușești. Să ne întoarcem puțin la copilărie, și chiar o să-i rog pe colegii mei să si urmărim câteva fotografii din copilăria ta, și să ne povestești despre ele.

Da, driving force-ul, respectiv motto-ul vieții mele a fost întotdeauna `Stabilirea obiectivelor este cel mai important lucru pentru a ajunge la succes.` Si perseverența și răbdarea sunt factori care mai devreme sau mai târziu te vor duce la succes, dorit sau deseori chiar neasteptat.

Hai sa spunem ca vii din zona Bucovinei.

Eu provin din zona Rădăuți, Suceava, într-o comună lângă Rădăuți, de unde se agață harta Romaniei in cui.

Vedem câteva fotografii împreună aici și aș vrea să ne povestesti puțin despre ele. Sunt foarte frumoase.

Sunt alaturi de doi frati ai mei, aici probabil eram deja terminat clasa a opta. Aici este o fotografie de la banchetul din clasa a VIII-a alături de tatăl și ceilalți trei frați.

Da, fotografii care trezesc nostalgie. Dar, ce vreau să spun e că, deși nu am avut poate cele mai bune condiții acasă, poate nici din punct de vedere material si poate nici din punct de vedere al timpului pe care părinții l-au avut ca sa aloce pentru educația noastră, am avut o dorință acerbă de evoluție și am avut întotdeauna obiective de a munci in medii civilizate.

Când eram în clasa a doua, a treia și mă întrebau nașii sau vecinii sau rudele când veneau duminica la noi, `Petru, ce vrei să te faci când vei fi mare?` le răspundeam `Eu vreau să lucrez în cercul de oameni civilizați inteligenți` Bine, bine, dar asta nu-i o meserie. Si zic, în continuare îmi doresc foarte mult, indiferent care va fi acea meserie, să aterizeze între oameni civilizați inteligenți, pentru că acolo sunt sigur că voi evolua.

Si iata ca s-a intamplat acest lucru!

Am trecut prin multe, adică sunt acel copil tipic de la țară unde nu aveam nici măcar o stradă asfaltata în comună când eram eu mic.

Și până în clasa a VIII-a am mers la școala gimnazială din Maneuti de langa Radauti după care am urmat Liceul Latcu Vodă din Siret și apoi am plecat la munca de jos în Germania. Doi ani si jumatate, aproape trei, am lucrat pe un santier, unde am dat cărămidă și mortar la mână la patru zidari. Urcam cărămidă și mortarul până la etajul 2 cu roaba și de pe o schelă pe alta. Lucram 12 ore, de la 6 dimineața la 8 seara. Aveam noroc ca exista o mare diferență de valoare a valutei din România comparativ cu cea din Germania. După doi ani și jumătate am spus `Petru, locul tau nu e aici.` M-am întors acasă.

Dupa ce m-am inscris la o facultate din nord-vestul Germaniei, unde din fericire am fost acceptat. Apoi am cerut viza. Ce credeți, prima dată am fost refuzat.

Eu trebuia sa merg la studii, avand deja hartie de admitere de la universitatea din Germania. Si, cu toate astea, am fost refuzat. Pentru că atuncea românii nu aveau o reputație foarte bună în străinătate în general, nu doar în Germania. Dar nu m-am lăsat, m-am urcat din nou în tren. Am venit încă o noapte de la Suceava la București, am mai dormit jumătate de noaptea în fața ambasadei și am zis `Vreau să vorbesc doamna ambasador`, doamna Caminski, ca tin minte si acum se numea doamna ambasador, si până la urmă am reusit si am intrat la domnia sa, i-am spus `Uitati, doamna, știu că se vorbește mult de rău de români. Stiu că poate sunteți hiper atenti în ceea ce privește acceptarea românilor tineri în țara dumneavoastră, dar eu merg cu intenții bune acolo și vă rog frumos, dacă se poate, să-mi acordați viza. Vă voi dovedi că merg cu intenții de a studia. Este o șansă pentru mine, vă rog frumos sa nu mi-o luati.`

Mi-a mai pus vreo 12 intrebari, am răspuns la toate. Din fericire știam deja germana. Si vreau să spun că am ieșit OK. Imi spune `Așteptați pe hol.` Zic `da, astept, dar e da sau ba?` `Asteptati pe hol!` Am așteptat, nu știam ce să fac. Merg la ghișeu, era o doamnă care folosea un ton ridicat cu toată lumea. Eu, neobișnuit ca bucovinean molcom cu acest tip agitat și cu ton ridicat folosit mai des în zona de sud a României decât în zona de nord, am așteptat.

Dupa care, după alte trei ore de așteptat, am zis `Doamna, e da sau ba, ce a spus doamna ambasador?` la care doamna spune `Depuneti repede inca o data dosarul`. Noroc ca mai aveam niște copii la mine, am depus din nou dosar, imi zice `Reveniti în trei săptămâni`. Eu după o săptămână deja am pus mâna pe telefon și a sunat din nou: `Doamnă, am primit sau nu viza?` `Dupa a doua saptamana: `V-am spus dupa trei saptamani!` Dupa a treia saptamana, `Doamna am primit viza sau nu?` Semestrul începuse în Germania. Din fericire mi-a dat viza pe 3 saptamani, desi eu mergeam pentru 5 ani.

Și iată că a trebuit să dovedesc acolo că pot să fac față provocărilor academice. Am învățat si la trei saptamani trebuia sa ma duc sa-mi prelungesc viza.

Dovedeam că particip la cursuri, dovedeam că am cu ce mă întreține, că pot să muncesc să întrețin studiile. Munceam în paralel, mă trezeam la ora 3 dimineața, lucram pana la ora 10 dimineața, șapte ore pe zi. Incărcam camioane cu pachete pentru expediție. Ma imbracam c alte haine, fugeam la Facultate. De acolo fugeam la cursuri de limbă academică.

Noi credem că există discrepanțe mari în limba română între limba vorbită și limba științifică. Vă spun că în Germania discrepanțele sunt mult, mult, mult mai mari.

Iata, Petru, o sa te intrerup putin, pentru ca avem un telefon. Buna seara!

 

[convorbire telefonica]

Mulțumim frumos, seară frumoasă și rămâneți alături de noi! Da, asta am spus eu la începutul emisiunii, este minunat că, iată, putem vedea o astfel de reacție din partea celor care sunt în Parlamentul European și care vorbesc atât de frumos despre Petru. Așa mi-as dori să vorbeasca despre fiecare politician care ne reprezintă în acest moment în Parlamentul European, dar, din păcate, nu am mai văzut o așa deschidere si o așa energie pozitivă din partea celor care au fost în materialul din deschiderea emisiunii niciodată.

Petru, revin la tine. Iată că tu, indiferent de motivele și piedicile pe care le-ai avut, chiar și prin obținerea vizei de a merge să urmezi o facultate în Germania, nu ai ținut cont, că ai știut exact ceea ce îți dorești si ai știut exact că asta trebuie să faci. Ai știut că trebuie să te lupți, să muncești, sa poti sa te intretii sa poti sa termini o facultate.

 

Perioada de dupa facultate, cariera

Dupa ce ai terminat facultatea ce s-a intamplat?

Am fost angajat. Pe perioada facultății sa stiti ca nu a fost atat de simplu. Acum va spuneam ca am lucrat șapte ore după care ma duceam la facultate dupa care mergeam alte ore la un curs de limba, dupa care veneam, imi făceam temele, dormeam patru-cinci ore pe noapte, iar a doua zi de la capăt. Apoi în weekenduri, în loc să mă odihnesc, pentru că chiar aveam deficit de somn, lucram pentru o casă de oaspeți pentru a câștiga pentru a studia. In vacanțe colegii mei plecau in vacanță la Tenerife, Palma de Mallorca, Maroc, Paris și alte destinații exotice. Eram bucuros că găseam un loc de muncă la o fabrică de prelucrare cupru, unde se platea destul de bine pentru un student, pentru a câștiga existența pentru următorul semestru.

Si iata asa am dus-o doi ani si jumatate după care am avut privilegiul, prin rezultatele bune obținute la facultate, sa obțin o bursă, chiar de la nemți. Mă bucur că am avut parte de aprecieri ale rezultatelor eforturilor mele depuse până atunci în materie de învățat. Si iată că mi am permis să lucrez puțin mai mult, dar era și mult mai mult de învățat pentru că cele două masterate pe care le-am făcut în International Business & Global Management și Financial Controlling chiar reprezentau un challenge uriaș la nivelul volumului de învățat. După care mi-am făcut Bachelor plus cele două masterate, am făcut un exchange în America. Apoi am mai avut alt exchange la o universitate parteneră din Melbourne, Australia. Am făcut un stagiu de practică la doamna Merkel în Parlamentul Germaniei si dupa aceea am început activitatea în Frankfurt. M-am mutat la 460 km de unde am studiat, în finanțe, la unul dintre cei mai mari jucători la nivel global in industria automotive. Dar eu faceam finante.

Si apoi de acolo doi ani mai târziu m-au trimis înapoi în țara mea.

Cum a fost revenirea ta in Romania? In momentul in care ai zis `da, ma intorc acasa`, ce ti-ai propus?

În primul rând mi am propus să evoluez din punct de vedere profesional. Aveam această șansă la nivelul companiei în care am fost angajat. Era o multinaționala cu 36 de mii de angajați și aveam privilegiu de a prelua funcția de manager financiar în Sibiu la compania de acolo care avea secție de producție și de cercetare dezvoltare, investiți 33 de milioane de euro. Si apoi încă 30 de milioane mai târziu. După care m-am mutat de acolo la o multinațională în București, tot in finante.

După care am avut privilegiul să conduc județul Suceava ca manager public. Si mă bucur că, împreună cu echipa de acolo, am reușit să aducem județul de pe ultimul loc pe locul doi la accesare fonduri europene.

Chiar vreau să te întreb care a fost momentul în care ai decis să intrați în politică.

Păi în politică de fapt am intrat atunci când am plecat de la funcția destul de înaltă de manager la Petrom la Consiliul Județean Suceava.

Și apoi după un an și ceva am avut privilegiul să candidez pentru funcția de europarlamentar. Si unde m-am bucurat de o apreciere uriașa, as putea spune neașteptata la nivelul publicului larg din județul meu, dar nu numai, pentru că am candidat la nivel național dar oarecum responsabil pentru regiunea de Nord-Est.

Adică m-am bucurat de 366 de mii de voturi pe județele Suceava, Iași, Bacău, Neamț, Vaslui și Botoșani. Si m-am bucurat foarte mult că puteam să fac un pas către legislativul european, unde am fost al cincilea cel mai tânăr europarlamentar din legislatura 7 a Uniunii Europene.

Iată imagini de la momentul lansării. Imagini din activitățile mele în Parlamentul European. Iată, aici am o discuție cu Barroso, președintele Comisiei Europene. Chiar în momentul să ne întâlnim ceream bani pentru sisteme medicale și infrastructură medicală pentru țările din sud estul Uniunii Europene.

Aveam o comunicare foarte bună cu ei.

Aici este presedintele Parlamentului European, domnul Jerzy Buzek, fost premier al Poloniei, cu care a avut iarăși o relație foarte foarte bună. Aceștia sunt părinții mei adoptivi din Germania, de aceeași vârstă cu părinții mei din Bucovina și pe care i-am invitat în Bucovina și i-am îmbrăcat în straie populare.

I-am purtat puțin prin Bucovina, ei simțindu-se ca in Elvetia veche, asa se exprimau. Adică le-a plăcut foarte foarte mult. Vă spun că toate experiențele astea în Parlamentul European mi-au făcut și mie mult bine, dar mă bucur că am putut să intervin pentru diverse categorii sociale din țara noastră.

Am organizat un eveniment în Parlamentul European unde am expus douăzeci și opt de invenții românești o săptămână. Chiar la palierul general pe unde treceau inevitabil toți europarlamentarii, toți invitați în Parlamentul European. A fost greu să obținem un astfel de eveniment, da, asta nu este ușor pentru că Parlamentul nu este centrul de evenimente, ci este un loc unde se legifereaza. Iata aici unde a primit premiul Europarlamentarul anului, repet apogeul carierei mele politice, cu bătăi de inimă greu de descris. Tot timpul te implici, muncesti, dar nu totdeauna rezultatele sunt pe masura sau vazute.

Aici e un alt premiu pe care l-am primit, tot in Parlamentul European, un an mai tarziu.

Mă bucur că am primit o distincție pentru activități în domeniul politicii de coeziune. Adică fondurile europene. Intr-adevăr am reușit să fiu o voce pregnantă pentru țările dezavantajate din punct de vedere al Produsului Intern Brut pe cap de locuitor. Suntem 14 țări, Friends of Cohesion se numesc, care sunt net primitoare a banilor europeni și nu net contributoare cum sunt țările din Vest.

Și acolo chiar am reușit să eliminam multe condiționalități adică să facem drumul mai neted către accesarea de fonduri europene pentru români și pentru autoritățile din România, lucru care de altfel s-a și întâmplat.

Ma bucură că, iată, tu nu ai uitat de unde ai plecat si într-adevăr ai depus extrem de multe eforturi de a face lucruri minunate în Suceava.

Da, mă bucur foarte mult că am reușit să creăm o infrastructură rutieră, o infrastructură culturală și o infrastructură turistică pe măsură, pentru că trebuie spus că Suceava nu are foarte multă industrie.

Ne-am concentrat mult pe agricultura si industria IT si pe turism.

Aici este președinte Lech Walesa. Aici am participat la maratonul din Berlin. Chiar mă bucur că presedintele Iohannis, pe vremea respectivă primar în Sibiu, ne-a insotit si ati vazut ca am prezentat Sibiu capitala culturala europeana.

 

Combaterea cancerului

Mă bucur foarte mult că am putut să contribui cu micile mele sau mai marile mele eforturi și la combaterea cancerului și pot spune că și cu foarte mica mea contribuție astăzi există soluție la patru feluri de cancer. Eu am crezut întotdeauna în combaterea și învingerea acestui mare dușman care se numește cancer, un fenomen în creștere în Uniunea Europeană. Din păcate e un fenomen care nu își găsește încă nașul. Si am spus că dacă reușesc să aduc toți stake holderii relevanți la aceeași masă care au interese divergente, voi reuși să fac un pas spre convergență și, dacă reușim un pas spre convergență, spre un numitor comun, cu siguranță vom găsi mai repede sau mai târziu o soluție. Respectiv industria farma, pacienții, medicii, cercetătorii și politicul care pune banii la dispoziție. Si am reușit din fericire sa aduc și Comisia Europeană și cercetători și Asociații uriașe de pacienți din Europa care m-au si nominat pentru premiul Europarlamentarul anului ulterior.

Apoi avem doctorii care oarecum sunt între pacient și industria farma. Industria farma care vrea să vândă medicamente, să facă bani, să facă profit. Si până la urmă am generat un common understanding.

Și până la urmă și cei care vând medicamente sunt oameni și, mai devreme sau mai târziu se poate întâmpla și lor să fie afectat de această boală. Am generat un sens comun și repet. recunosc că și eu am învățat foarte multe, dar pentru mine era foarte important să iau bani din acea mare oală cu bani, să pun banii separat la dispoziția cercetătorilor, profesorilor, pacienților, unii dintre ei niște minți foarte ascuțite, cu niște reprezentanți foarte vocali. Dar ei n-aveau nici o putere fără un reprezentat din Parlamentul European care să-i facă văzuți și să i aducă pe toți la aceeași masă să genereze un consens. Si, din fericire, am reușit acest lucru și iată că mă bucur foarte mult să vă povestesc despre o prezentare a unui profesor din Rotterdam care a lucrat împreună cu universități renumite din Londra, Munchen si Paris.

Și au generat medicamentatii, dar și acele markeri care identifică cancer în fază timpurie, pentru că de fapt noi pentru cancer avem antidot, dar noi identificăm mult prea târziu.

Dacă l-am putea identifica mai repede am putea să și tratăm la timp. Si acuma pot să vă spun că există un marker care identifică la nivel nano adică la micro particula de sânge. Am mers la nivel de 10 la minus 9, ne uitam pe bio marker daca este deformata nanoparticula sau nu. Dacă da, înseamnă că avem o metastază. Si după aia numărăm în ce cantitate, în ce procentaj se află în acea particulă bio markeri deformați și ne dăm seama cât e de avansat cancerul.

De aici pana la a citit rezultatul pe monitor e cale lungă, deci odată avem recunoașterea cancerului și 2 partea de imagistică. In ambele trebuiau investiti foarte multi bani în cercetare, dezvoltare, inovare. Acest lucru cu mândrie spun că l am facilitat din poziție de europarlamentar. Si iată că acum avem pentru patru feluri de cancer deja soluții și mai sunt câteva în cercetare în continuare și sper eu ca foarte curând să avem soluții. Doamne ajută să se întâmple.

Eu cred foarte mult în evoluție mai ales că am fost pozitiv impresionat de acele baterii cenușii, doctori docenti care au avut niște prezente extraordinare la aceste evenimente pe care le-am organizat în Parlamentul European și în afara acestuia; am organizat și la Londra și la Munchen și la Paris, am coordonat un congres pe medicină la Londra în 2014 ca proaspăt europarlamentar al anului pe domeniul medical. Chiar sunt lucruri care se pot face la nivelul respectiv și poate că se vorbește mult prea puțin in spatiul public în România pentru că eu cred că prin intermediul televiziunii voastre sii nu numai, al mass media in general, sunt foarte mulți care pot aduce o contribuție dar noi nu știm de ei.

 

Viata de familie

Acum voiam să întreb pentru că iată am ales o temă extrem de importantă pentru astăzi care este secretul să impaci cariera cu familia. Trebuie sa existe un secret aici.

Din fericire nu mai am familie, în afară de fetița mea pe care o iubesc din tot sufletul, de patru ani de zile.

Sunt în momentul de față oarecum focusat foarte mult pe carieră profesională. Am aceste companii pe accesare si consultanta pentru fonduri europene care încă depind de mine.

Și ajuti foarte mulți oameni. Printre altele am făcut nenumărate emisiuni la Nasul TV și chiar am adus informații noi în atenția publicului.

Așa este, ajut România în general și românii care pot beneficia de infrastructură mai bună, atât la nivel de infrastructură rutieră, infrastructură medicală, infrastructură educațională și socială care se poate moderniza sau chiar crea pe bani europeni nerambursabili cu o contribuție proprie de 0 pana la doi la sută din partea autorităților publice locale.

Eu cred în continuare că putem dezvolta in acest sens. Dar repet, nu mai am familie in adevăratul sens al cuvântului, dar am fetița de patru ani care traieste în principal la mama ei, dar pe care îmi doresc în fiecare zi să o văd și să îi dau din dragostea mea și din ceea ce am acumulat de-a lungul timpului, adică educație bună.

Cu siguranță se va întâmpla asta. Noi am cunoscut-o pe fetița lui Petru și telespectatorii Nasul TV au cunoscut-o pentru că este scumpă și chiar am avut-o invitată în cadrul emisiunii `Caravana natiunii`. Avem pentru fiecare invitat un test. Accepti?

Testul `Sa vorbim despre tine`

Câte cafele bei pe zi?

Intre doua si trei.

Un lucru care te-a enervat teribil azi?

Faptul că un client căruia i am trecut un proiect de reabilitare a unei pensiuni de 250.000 de euro trebuie să ne furnizeze două documente elementare, termenul de depunere a calificărilor este mâine, am cerut acest lucru de patru ori în ultimele patru zile si inca nu ni l-a livrat.

Cum il cheama, numele mic?

Vlad.

Care e recordul tău de ore nedormite?

Mi s-a intamplat o data in 2 zile jumatate sa dorm doar doua ore jumate.

Descrie-te în trei cuvinte.

Perseverent, ambițios și cu obiective sus puse.

Ce raspundeai in copilarie la intrebarea `Ce o sa te faci cand o sa fii mare?`

Am răspunde la această întrebare. Vreau să lucrez cu oameni inteligenți și civilizati.

Pe o scală de la 1 la 10 cât de mult iubești felul în care arată viața ta acum?

Iubesc felul în care arată viața mea. Eu încerc întotdeauna să văd partea plină a paharului. Chiar dacă au existat cel puțin în ultimii doi ani destule motive de supărare în urma divorțului, respectiv în urma unor hai să zic așa lupte și la nivel politic și a unor lupte și la nivel economic. Pot spune că sunt optimist și sunt undeva pe la 8.

Ce îți place cel mai mult să faci cand ai timp liber?

îmi place foarte mult să petrec timp pe apă, adică apa ma echilibrează. Soarele pe o barca sau pe un vas de croaziera ma bucura enorm de mult si imi da o energie pozitiva superba.

Dintre toate hobby-urile tale, la care nu ai renunța niciodată?

Sport. Imi place foarte mult să joc fotbal și cred că acolo am oportunitatea si posibilitatea de a ma echilibra psihic.

Care este mâncarea ta preferată?

Fructe de mare.

Ce n-ai mânca niciodată?

Există anumite lucruri din arta culinară indiană care au la bază curry. Am avut niste experiente in timp ce eram la studii in Statele Unite ale Americii si nu vreau sa le mai am.

Cel mai tare cadou pe care l-ai primit vreodată?

Fetita mea!

Cel mai tare cadou pe care l-ai făcut vreodată.

Multa dragoste.

Care este locul în care te simți cel mai bine?

Mă simt bine în natură, inconjurat de soare, lângă apă, lângă un ocean, mare. Dar mă simt la fel de bine și într-o postură de a face lucruri mărețe pentru un număr cât mai mare de cetățeni. De aceea spun foarte mulți prieteni ai mei și oameni care mă cunosc că mi s-a potrivit foarte bine poziția de europarlamentar, acolo legiferat pentru 503 milioane de europeni, nu doar pentru douăzeci de milioane de romani.

Care e locul în care te simți cel mai bine?

Repet, undeva în natură și într-o postură din care eu să pot face lucruri mărețe, să îmi pun creativitatea și mintea la contribuție pentru a crea lucruri inovative pentru cetățeni.

Unde ți-ar plăcea cel mai mult să trăiești?

Îmi place foarte mult în România. Ca dovadă, după 11 ani de Germania, America și Australia m-am reîntors. Dar îmi plac câteva orașe din Europa foarte mult, precum Viena, Munchen. Imi place și Berlinul. Si Bordeaux este iarăși un oras extraordinar de frumos.

Zi-mi un lucru pe care ti-l doresti si nu-l ai inca.

Un lucru. Un lucru însemnând un obiect sau…?

Da, da. Un obiect.

Nu sunt un om materialist. Nu ma concentrez foarte mult pe lucruri. Nu m am gândit la așa ceva, un lucru pe care mi-l doresc. Si asta înseamnă că îmi permite orice îmi doresc, dar nu m-am gândit la lucruri ieșite din comun pe care să mi le doresc și să nu le fi primit sau sa tanjesc dupa ele.

Dacă ai putea să stabilesti tu o regulă pe care să o respecte toată lumea, care ar fi aceea?

O regulă pe care să o respecte toată lumea la nivel național și mondial ar fi aceea că toată lumea ar trebui să-si seteze obiective serioase, constructive și care să aibă la bază și crestinatatea.

Dacă ai putea fi oricine pentru o zi, cine ai vrea sa fii?

Un inventator care ar găsi o soluție pentru suferințele oamenilor.

Persoana de la care consideri că ai învățat cel mai mult în viață?

Direct de la profesorul meu de management comparativ si intercultural de la Universitatea din Germania, care a fost alături de mine cinci ani și jumătate. Un om care la 60 de ani a început să învețe limba chineză după ce stăpânea deja șase limbi! Si, din citite, modelul meu politic este Robert Schuman, fostul ministru de externe al Franței, atunci când s-a înființat compania europeană și care a citit Proclamația de la Paris din mai 1951.

Care este melodia ta preferată?

îmi place foarte mult… am mai multe melodii preferate, depinde de momente dar se poate spune că sunt un romantic incurabil și pot spune că melodia The Power of Love de la Jennifer Rush este una dintre preferatele mele.

Zi-mi trei oameni, in viata sau nu, cu care ti-ai dori sa bei o cafea.

Bună întrebare! Cu unul am reușit. Bill Gates. Am avut două întâlniri cu această personalitate deosebit de onestă și modestă. Si mă simt foarte mândru de conversație, două conversații de fapt, dar una dintre ele e destul de lungă. Adică am stat, am avut onoarea să stau inclusiv la cină cu domnia sa. Mi-a spus lucruri atât de naturale și umane. A doua persoană care eu aș vrea să beau o cafea ar fi un om ca Michael Jackson. Nu doar pentru ca iubesc foarte mult muzica lui, a trebuit să facă față unor presiuni publice enorme.

Si a treia persoana?

Si a treia persoana ar fi presedintele Statelor Unite ale Americii, cu care cred că aș putea vorbi despre viziune în ceea ce privește direcția în care merge lumea. Ca avem multe, multe lucruri unde trebuie să ne dăm mâna, Uniunea Europeană cu America, si nu numai, pentru a salva lumea de la o potențială izbucnire a unor războaie, pierderi economice uriașe și pierderi de vieți omenești. Si cred cu tot dinadinsul că există soluții și cred că președintele Americii, indiferent cine ar fi acesta, are puterea să facă ceva considerabil in acest sens.

O să întrerupem putin testul pentru că avem un telefon. Bună seara!

Bună seara!

Va ascultam!

Rugămintea mea este să lăsați televizorul mai încet, dar? Să ne ascultați doar la telefon.

Cum va numiti?

Sunt din Suceava, lucrez in Italia de douazeci de ani. Vreau sa-l intreb pe domnul Petru, de unde din Bucovina?

Eu provin din Maneuti, județul Suceava, la 4 km de Radauti.

Da, v-am urmarit cu mare atentie, domnul Petru, tot ce ati vorbit, legat de ceea ce faceti pentru judetul nostru si va multumim din suflet!

Va multumesc pentru interventie si pentru apreciere!

Si noi va multumim si va dorim o seara frumoasa! Ramaneti alaturi de Nasul TV.

Mergem mai departe cu întrebările: dacă ai avea o singură superputere, care ar fi aceea?

Superputerea de a îndemna oamenii la creștinism, lucruri creative și eliminarea urii.

Ce te enervează cel mai tare la o persoana?

Atunci când n-are încredere în sine.

Ce te sperie cel mai tare?

La o persoană?

Da. Sau nu la o persoana, ce te sperie pe tine cel mai tare.

Atunci cand cineva incepe toate propozitiile cu nu.

Cum reacționezi la critici?

Criticile constructive, sunt mulțumitor pentru ele.

Care a fost ultima ta faptă bună?

Am ajutat copiii foarte, foarte nevoiași și chiar foarte recent, fiind Crăciunul nu foarte îndepărtat. M-am plimbat cu haine și chiar și cu bani acolo unde am știut că există nevoi acute.

Dar ultima faptă rea?

Cred ca am barfit. Poate constient sau inconstient. Poate fi consderata si asta o fapta rea.

Ce nu ai face niciodata?

Nu as nedreptățit pe cineva. Nu aș abuza. Nu aș adera la bunul cuiva. Cred în bunul obținut prin propria muncă. Eu de la 14 ani nu am mai primit niciun ban de la tatăl meu, deși tatăl meu își permitea să ne dea bani. Si nu pentru că era nevoit să ne pună să muncim singuri pentru veniturile noastre, noi copiii, ci pentru că și el la rândul său a avut o viață destul de grea, pierzându-și tatăl când avea 10 ani și trebuind să își câștige pâinea de la acea vârstă singur la muncile grele. Si spunea că, dacă el a reușit atunci pe vremuri mult mai grele când era și foamete după război, voi puteți face o generație de la 14 ani în sus sa va descurcati singuri. Deci liceul a trebuit sa-l fac pe bani proprii.

Și apoi a trebuit să-mi iau viața în piept, plecând în străinătate pentru a-mi câștiga banii proprii să îmi pot crea un viitor ș după doi ani și jumătate am spus că nu sunt mulțumit doar cu a câștiga bani la munca de jos, ci vreau și o educație pe măsură și vreau să evoluez în viața mea și prin perseverență, multă muncă și multe sacrificii am reușit să finalizez și studiile in Germania, Statele Unite ale Americii si Australia.

Iata, mai aveam un telefon. Bună seara.

Buna seara, daca e vorba despre mine.

Va rog!

Ma numesc Grigore Gheorghe si as vrea sa-mi exprim si eu exceptionala parere, n-am cuvinte sa gasesc si sunt mai mult decat bucuros ca avem om care traieste in Romania si este roman. Aproape ca mi-au dat lacrimile. Domnul Petre cred ca este unicul dn Romania. Domnul Luhan a luat-o prin toate etapele si a ajuns un super-om. Doamne-ajuta si va multumim ca ne aduceti sa vedem asa oameni! Si mi se pare deosebit, e unicul in Romania, cred.

Va multumesc din suflet, sunteti in dragut! Nu am meritat asa cuvinte frumoase!

Este impresionant pentru că iată, vedem într-adevăr că omul politic Petru Luhan a demonstrat că se poate, dacă într-adevăr îți dorești cu adevărat ceva în această viață, să faci pentru tine, în primul rând pentru dezvoltarea ta. Evident că poți mai departe să oferi același lucru și celorlalți.

Eu cred că asta ai reușit să faci, să te dezvolți tu, să-ți urmez calea și pe urmă să vii să schimbi lucruri, nu doar să le spui; să le schimbi.

Este o satisfacție uriașă și vă spun: am scris o carte în limba germană.

Dar ai sa ne vorbesti despre acest lucru ceva mai târziu, pentru că, iată, mai avem trei întrebări. Descrie-mi ținuta vestimentară cu care nu dai greș niciodată.

Smart casual, respectiv pantofi de orice fel, aș putea spune. Blugi, cămașă și sacou. Cu o mică atenție la combinarea culorilor. Nu dai gres niciodata.

Care e mottoul care îți reprezintă cel mai bine viziunea despre viață?

Stabilirea obiectivelor este cel mai important lucru pentru a ajunge la succes. Perseverența și răbdarea sunt factori cruciali pentru a ajunge la telul dorit.

Care e cel mai bun sfat pe care l-ai primit vreodată?

De a nu pierde încrederea în mine niciodată, indiferent cât de jos aș aluneca in viata.

Si iată că am sărit o întrebare: ce sfat ti-ai da daca ai putea vorbi cu tine la 20 de ani.

Să am răbdare. Exact ce spuneam, că am învățat din experiențele mele de viață. Si doi, sa învăț mai mult din greșelile altora.

Spune-mi trei lucruri care te fac fericit. Ultima întrebare.

Familia. Posibilitatea de a face lucruri mărețe și inovative pentru o societate cât se poate de mare, pentru România dar și mai presus decât atât. Si, nu în ultimul rând, să devin nemuritor prin ceva ce pot lăsa în urmă. Spre exemplu acum lucrez la un proiect de telemedicină, prin care să facilitez tuturor românilor din țară și din străinătate acces ușor la medici buni și foarte buni la prețuri foarte avantajoase.

Dar vom vorbi despre acest lucru, dragii mei, după un scurt moment publicitar. Asadar, luam publicitate si revenim. Ramaneti tot aici, pe Nasul TV.

 

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post comment