Dacă accesăm fondurile europene nerambursabile, România poate deveni lider regional în exportul de energie regenerabilă.

Astfel, avem posibilitatea de a deveni un jucător strategic pe piața energetică a Uniunii Europene . De asemenea si un exportator important de energie verde. Totul ține de valorificarea potențialului pe care îl are România în domeniul energiei regenerabile prin accesarea rapidă a fondurilor europene nerambursabile.

composite of solar panel and wind turbine graphic on green field background with lightbulb

Petru Luhan: România poate deveni lider regional în exportul de energie regenerabilă.

Petru Luhan, CEO EMAS Business Consulting:Avem, ca țară, resursele necesare pentru a deveni un lider regional în exportul de energie regenerabilă. Avem la dispoziție foarte multe fonduri europene, dar ne lipsește accesul eficient și strategic la acestea, cheia fiind să știm unde să mergem și cum să alegem partenerul potrivit pentru a accesa aceste resurse.”

În contextul unei strategii clare referitoare la obiectivele de sustenabilitate ale Uniunii Europene, este necesară o strategie clară pentru valorificarea finanțării proiectelor în sectorul energiei verzi, deoarece Romania are potentialul de a deveni lider regional pe acest domeniu

Acest lucru vine în contextul gamei largi de fonduri europene pe care România le are la dispoziție spre accesare. Aceste fonduri includ finanțări de parcuri fotovoltaice, parcuri eoliene, instalații de biogaz și chiar producția de hidrogen.

Astfel, companiile din România, atât cele din mediul rural cât și cele din mediul urban, pot beneficia de resurse importante pentru dezvoltarea infrastructurii, implementarea de soluții inovatoare, achiziția de tehnologii avansate și modernizarea capacităților de producție.

De asemenea, aceste fonduri sunt accesibile tuturor organizațiilor, de la microîntreprinderi până la IMM-uri și corporații.

Astfel, CEO-ul EMAS Business Consulting, Petru Luhan transmite că “România trebuie să devină un exportator net, nu doar un importator, altfel spus, să analizeze și să valorifice potențialul intern din toate domeniile. În timp ce alte țări din Europa sunt recunoscute prin exporturi specifice – Olanda pentru lalele, Italia – produse de turism, Germania pentru tehnologie și mașini, România importă multe produse pe care le-ar putea produce la nivel local. România are nevoie de o schimbare de paradigmă iar această schimbare de paradigmă se aplică inclusiv în domeniul energiei verzi, cu condiția să ne schimbăm strategia și să vedem fondurile europene ca pe o resursă în sprijinul investițiilor. Este momentul să ne schimbăm strategia și să investim inteligent în sectoare care ne pot transforma în exportatori competitivi, cum ar fi energia verde și produsele agroalimentare.”

Vezi lista de fonduri europene în 2024 – 2025

În ciuda acestor oportunități, accesarea acestor fonduri poate fi un proces complex, iar garanția succesului este dată în mare măsură de alegerea unui partener cu experiență în acest sector.

Este important pentru firmele mici și mijlocii din zona București-Ilfov să acceseze fonduri europene acum, deoarece perioada de programare 2021-2027 este în plină desfășurare, iar fondurile europene disponibile în cadrul acestei perioade sunt alocate pentru diverse domenii prioritare. Programele sunt proiectate să sprijine tranziția către economia verde și digitală, domenii în care IMM-urile pot găsi oportunități semnificative. Fondurile sunt disponibile pentru o perioadă limitată, și, deși vor mai exista oportunități și în viitor, fiecare ciclu de finanțare aduce priorități și alocări noi. IMM-urile din București-Ilfov pot beneficia acum de un sprijin semnificativ în comparație cu alte perioade, deoarece fondurile actuale sunt orientate spre dezvoltarea competitivității și creșterii economice, iar criteriile de eligibilitate sunt mai flexibile”.

Durata de implementare a unui proiect de energie regenerabilă este de maximum 20 de luni.

EMAS oferă pachete de servicii printr-o abordare integrantă ca lider regional.

Astfel, noi vă vom ajuta să identificați sursele de finanțare adecvate proiectului, analizând atât programele guvernamentale precum și cât programele disponibile la nivelul Comisiei Europene.

Ulterior, EMAS Business Consulting elaborează cererile de finanțare și prefezabilitatea proiectului, oferind în mod gratuit analiza preliminară deoarece doar acele proiecte cu o șansă de succes de 90% vor fi depuse.

În completare, ne ocupăm de obținerea tuturor avizelor necesare spre asigurarea unei finanțări complete. În acest sens, EMAS ca lider regional, colaborează cu șase bănci mari din România, cu scopul de a asigura cofinanțare adaptată la nevoile fiecărui proiect.

Odată cu finalizarea proiectului, compania noastră oferă consultanță pentru comercializarea energiei produse, asigurând astfel clienților acces la piețe competitive, precum și optimizarea prețurilor de vânzare.

Romania has the potential to become a regional leader in renewable energy exports. Thus, as a regional leader, EMAS Business Consulting can assist in identifying suitable sources of funding for the project, including government programs and those available through the European Commission. Additionally, EMAS handles the funding applications and project feasibility, providing free preliminary analysis for projects with a 90% chance of success. We also take care of obtaining all necessary approvals to ensure complete financing and offer consultancy services for the marketing and optimization of energy prices once the project is completed.

Te-ar putea interesa și …