Vrei să construiești un parc fotovoltaic cu fonduri europene? Valoarea ajutorului de stat este de până la 450.000 de euro per MW. În acest articol vom discuta pașii necesari pentru a crea un parc fotovoltaic cu finanțare nerambursabilă.
Deținerea unui teren cu suprafață minimă de 1 ha
În primul rând trebuie să aveți un teren, fie că luăm în superfice, concesiune sau îl cumpărăm de la cineva sau fie că l-am moștenit. Pentru 1 MW de energie fotovoltaică, ai nevoie de un teren cu suprafața de 1 hectar.
Faza de Proiectare
Pentru crearea unui parc fotovoltaic, este necesar să te adresezi unui proiectant capabil să realizeze etapa de proiectare cap-coadă, precum EMAS Business Consulting.
Ne ocupăm de toată proiectarea până la avizul tehnic de racordare, respectiv până la obținerea autorizației de construire pentru parcul fotovoltaic.
În primul rând, se depune documentația pentru certificatul de urbanism. Certificatul de urbanism va veni cu o serie de avize de obținut de la Mediu, Drumuri, Poduri, MAPN, Cultură, Natura 2000 ș.a.m.d.
Pentru toate acestea, colegii noștri elaborează documentațiile cu memoriul tehnic plan de amplasament, plan de situație, layout și o cerere, precum și atașarea documentelor referitoare la teren, parc și despre firmă.
Ulterior, ai nevoie de obținerea ATR-ului.
Obținerea Avizului Tehnic de Racordare (ATR)
În acest pas, este necesară elaborarea unei schiță tehnice cu schemă monofilară, care va fi depusă spre obținerea avizului tehnic de racordare (ATR) – o cerere către distribuitorul local.
Este important de știut că până la 7,5 MW energia se injectează în rețeaua de 20 KW. Așadar, te adresezi rețelei de medie tensiune.
Peste 7,5 MW, te adresezi rețelelor de înaltă tensiune, respectiv celor de 110 KW, 220 KW sau 400 de KW.
Pentru acest lucru, aveți nevoie de un aviz tehnic de racordare, elaborat în baza unui studiu de soluție, pe care îl face o firmă acreditată de către distribuitorul local și ANRE.
Acest studiu de soluție se plătește separat. Elaborarea acestuia este necesară pentru obținerea ATR-ului, cunoscut ca Avizul Tehnic de Racordare. Acesta reprezintă acordul distribuitorului local, regional sau național de a injecta capacitatea de energie pe care o produceți pe acel parc fotovoltaic în rețea.
Te întrebi de ce suprafață ai nevoie pentru crearea unui parc fotovoltaic? Calculele sunt simple. Pentru fiecare Megawatt (MW) de energie fotovoltaică, ai nevoie de un teren cu suprafața de 1 hectar.
Obținerea Autorizației de Construire
Ulterior se trece la Documentația Tehnică pentru obținerea Autorizației de Construire, cunoscută ca DTAC. Acest pas începe imediat după ce cunoaștem care este punctul de injectare a energiei în rețea, deoarece trebuie să proiectăm nu doar parcul, ci trebuie să facem autorizare și pentru traseul până la parcul fotovoltaic.
Mai mult, se va trece la faza de proiectare a stației sau substației, sau extinderii unei stații existente care să poată absorbi energia produsă prin parcul fotovoltaic. De acest lucru ne ocupăm tot noi, la EMAS, realizând atât DTAC-ul cât și proiectul tehnic pentru obținerea autorizației finale de construire.
În paralel, se obține finanțarea nerambursabilă (descrisă mai jos), iar totodată trebuie avută în vedere cofinanțarea, care poate fi 20%, 30%, 40% sau 50% din valoarea investiției. Această cofinanțare poate proveni de la o firmă-mamă, de la o bancă locală sau din străinătate, de la o firmă din străinătate, sau împrumuturi de la acționarii beneficiarului.
Durata de Implementare
Un aspect important în succesul proiectelor de energie verde este durata de implementare. În funcție de mărimea proiectului, durata de implementare poate varia între 1 an și 1 an și 8 luni.
Parcurile fotovoltaice de mici dimensiuni, cu o capacitate de 1-5 MW, se pot construi în 2-4 luni, în timp ce proiectele de până la 45 MW necesită între 8 și 10 luni pentru a fi finalizate.
Timpul de implementare este critic, iar noi ne asumăm responsabilitatea de a finaliza proiectele în termenele stabilite, asigurând că beneficiarii noștri sunt pregătiți să injecteze energie verde în rețea la scurt timp după finalizarea construcției.
Sursa de Finanțare pentru Parcuri Fotovoltaice
Fondul pentru modernizare în România Programul-cheie 1 (Ministerul Energiei) – Surse regenerabile de energie și stocarea energiei: Sprijinirea investiţiilor în noi capacităţi de producere a energiei electrice produsă din surse regenerabile.
PNRR (PLANUL NAȚIONAL DE REDRESARE ȘI REZILIENȚĂ) COMPONENTA C6 – ENERGIE: MASURA DE
INVESTITII – Investitia I.1. – Noi capacitati de productie electrica din surse regenerabile.
Care este Valoarea Finanțării pentru Parcuri Fotovoltaice
Valoarea finanțării pentru parcuri fotovoltaice este de maxim 20.000.000 euro per întreprindere sau per proiect de investiții. Costurile neeligibile vor fi suportate de catre solicitant.
Valoarea ajutorului de stat este până la 450.000 de euro per MW pentru capacități instalate de până la 5 MW (inclusiv), respectiv până la 360.000 de euro pentru capacități mai mari de 5 MW.
Valoarea maximă a ajutorului de stat este de 20.000.000 de euro pe întreprindere / proiect de investiții.
Cine este Eligibil pentru Obținerea de Fonduri Europene pentru Crearea de Parcuri Fotovoltaice
Operatorii economici de tip Societăţi (microîntreprinderi, întreprinderi mici, mijlocii și
întreprinderi mari, inclusiv întreprinderi nou înființate), precum și regiile autonome, legal
constituite în conformitate cu legislația națională sau în conformitate cu legislația specifică din
statul membru a cărei naționalitate o deţin și înregistrate la ONRC în România până la data primei
plăţi din ajutorul de stat acordat.
Întreprindere nou înființată: reprezintă întreprinderea înființată în anul anterior anului
înregistrarii Cererii de finanțare, care nu are situații financiare aprobate corespunzator ultimului
exercițiu financiar încheiat, întreprinderea înființată în anul depunerii Cererii de finanțare sau
întreprinderea care nu a desfasurat activitate economică, dar nu mai mult de trei ani fiscali
consecutivi înainte de data depunerii Cererii de finantare.
Cheltuieli și Activități Eligibile pentru Construirea unui Parc Fotovoltaic cu Fonduri Europene
Acțiunile finanțabile sunt:
- Realizarea capacităţilor noi de producere energie electrică din surse solare (sub 5 MW inclusiv)
- Realizarea capacităţilor noi de producere energie electrică din surse solare (peste 5 MW)
Activitățile eligibile includ:
- Achiziţionarea de instalaţii/echipamente pentru construirea de capacități noi de producție a
- energieielectrice din surse regenerabile de energie eoliană, solară, hidro;
- Construcţii care fac obiectul proiectului de producere a energiei electrice din surse regenerabile de
- energie eoliană, solară, hidro.
Cheltuielile eligibile pentru construirea unui parc fotovoltaic includ:
- Cheltuieli pentru amenajarea terenului;
- Cheltuieli pentru asigurarea utilităţilor necesare obiectivului;
- Cheltuieli cu plata diriginților de șantier;
- Cheltuieli pentru construcții și instalații;
- Cheltuieli cu montaj utilaje, echipamente tehnologice şi funcţionale;
- Cheltuieli cu utilaje, echipamente tehnologice şi funcţionale care necesită montaj;
- Cheltuieli cu dotările;
- Cheltuieli cu active necorporale;
- Cheltuieli pentru lucrări de construcții și instalații aferente organizării de șantier;
- Cheltuieli conexe organizării șantierului.
Vrei să îți construiești propriul Parc Fotovoltaic și să beneficiezi de finanțare europeană? Cu EMAS Consulting și EMAS Energy, poți accesa fonduri de până la 450.000 de euro/ MW pentru a transforma ideea ta în realitate!
Accesează Fonduri Europene cu EMAS Consulting și construiește-ți propriul Parc Fotovoltaic.
Acum este momentul perfect să îți dezvolți un proiect sustenabil și inovativ, maximizând impactul energiei verzi. Nu rata această șansă de a contribui la viitorul energetic!
Pentru mai multe detalii, contactează-ne pe chat, prin formularul de mai jos sau direct:
New text: Are you looking to build your own Photovoltaic Park and benefit from European funding? With EMAS Consulting and EMAS Energy, you can access funds of up to 450,000 euros/MW to turn your idea into reality! Access European Funds with EMAS Consulting and build your own Photovoltaic Park. Now is the perfect time to develop a sustainable and innovative project, maximizing the impact of green energy. Don’t miss this opportunity to contribute to the future of energy! For more details, contact us via chat, the form below, or directly at 0759046529 or office@emasconsulting.com.