In cursul ultimilor ani, Uniunea Europeana a dezvoltat o serie de programe destinate dezvoltarii economice si sociale a statelor membre UE. Aceste obiective au misiunea de a incuraja inovatia, sustenabilitatea si coeziunea intre regiuni.
Actualele programe, respectiv Fondul European de Strategie pentru investiții, crează opțiuni semnificative pentru antreprenori. IMM-urile și proiectele de infrastructură au menirea de a crea locuri noi de muncă și îmbunătățirea vieții cetățenilor europeni.
În cadrul unui interviu acordat postului de televiziune A7TV, fostul europarlamentar Petru Luhan a oferit informații despre noile programe de finanțare disponibile pentru antreprenorii din România.
Programe accesibile pentru toți antreprenorii
Există proiecte mici, precum digitalizarea afacerii, cu sume între 30.000 și 100.000 de euro, ce necesită doar 10% contribuție proprie.
Proiecte mai mari, în domeniul energiei regenerabile, cu o contribuție proprie de 10.000 de euro, cum ar fi crearea unui parc fotovoltaic. Acesta poate genera un venit pasiv de 10.000–14.000 de euro pe lună pentru fiecare megawatt-oră produs, necesitând aproximativ un hectar de teren.”
Petru Luhan adaugă că “este pentru prima dată când vedem aceste programe, accesibile pentru toată lumea, și mă refer aici la sute de mii de antreprenori din România. Fie că vorbim de proiecte mici pentru o simplă digitalizare a afacerii, între 30.000 și 100.000 de euro, accesibile cu doar 10% din bugetul propriu, fie că vorbim de proiecte importante, pe energie regenerabilă, accesibile cu 10.000 de euro de exemplu, crearea unui parc fotovoltaic, care să asigure un venit pasiv de 10.000 sau 14.000 de euro pe lună, pentru un singur megawatt-oră, un hectar de teren.”
“La Regenerables, vii cu un credit de aproximativ 40% din propriul buzunar, dar nu trebuie să îl ai singur pentru că domeniul este atât de atractiv încât orice bancă îți dă un credit pentru cofinanțarea proiectului în momentul în care primești aprobarea proiectului de la Autoritatea de Management. Ministrul Energiei este Autoritatea de Management în acest caz, iar proiectele se vor innainta undeva în septembrie cel tarziu, ii va tine deschisa axa, aproximativ 30 de zile.“
Ce programe vor fi lansate?
În lista cu programele de fonduri europene care urmeaza sa fie deschise se regaseste si Programul de Modernizare finanțat până la 20 de milioane de euro pe proiect, respectiv 50 de milioane de euro pe acționariat.
Asta înseamnă că un actionar poate obține mai multe proiecte prin diverse programe , dar nu poate obține mai mult de 50 de milioane de euro în total. Dacă vorbim de proiecte de 20 de milioane în ajutor financiar și rambursabil, înseamnă că proiectul are aproximativ 40, 50 de megawați și putem spune că intrăm în categoria mediu spre mare. Oamenii simpli care au un hectar disponibil sau au capacitatea de a cumpăra un hectar de pământ, pe teritoriul Romaniei. Distanta pentru stalpii de sustinere inseamna 1, 2, 3 km, dacă vorbim de o capacitate mică. Reglementarile sunt diferite in diverse programe.
Cât costă crearea unui parc fotovoltaic?
Petru Luhan spune că “pentru că realizarea unui parc fotovoltaic costă aproximativ 650.000 de euro, din care noi, din fonduri europene, putem aduce 500.000 de euro. Diferenta de 100.000 de euro reprezinta investitie personala. Se impun cateva conditii de eligibilitate pentru decontul cheltuielilor personale dar asta se stabilleste impreuna cu un consultant de fonduri europene din cadru echipei noastre EMAS Consulting.“
Ce înseamna un MWh?
Un MWh (megawatt-oră) este o unitate de măsură a energiei utilizată pentru a cuantifica cantitatea de energie produsă sau consumată. Este echivalent cu energia utilizată sau generată de un dispozitiv care funcționează cu o putere de 1 megawatt (MW) timp de 1 oră.
Ce este un parc fotovoltaic și care sunt costurile investiției?
Un parc fotovoltaic include o structură metalică de susținere, panouri fotovoltaice, invertoare care transformă curentul continuu în curent alternativ, cabluri și stații de transformare pentru injectarea energiei în rețea. În plus, va fi instalat un software dedicat monitorizării online, în timp real, a producției de energie. Costurile totale ale investiției sunt estimate între 600.000 € și 750.000 €.
În ceea ce privește proiectarea unui parc, Petru Luhan vine cu lămuriri: “In primul rand trebuie stabilita distanta, dacă este una mare sau mică. Dacă ai un cablu de 50.000 de euro pe kilometru, poți pune cablul, precum și o manevră. În România avem maxim 1.850 de ore de soare, minim 1.200. Deci, practic, o medie de 1.380 de ore pe an, capacitate maximă de radiație solară. Desigur, sudul oferă această valoare, nordul, puțin mai jos. Dar, până la urmă, diferența este infimă, dacă o raportăm la o capacitate totală anuală. Deci 1.380 de ore, sau 1 megawatt, sau, să zicem, minimul este undeva pe la 80, 90 de euro.“
Un antreprenor, care investeste în acest domeniu, îsi poți aduce profit doar dacă se motiveaza prin noile programe de finantare. Și cum îi poți motiva? Prin implementarea unei scheme de subvenție si publicarea unor programe complexe care sa le serveasca interesele. Cum se poate subventiona un proiect acum cu noile programe ? Ce înseamnă fezabilitatea în termen de 25, 30 de ani? Vorbim de un venit pasiv de minim 25, 30 de ani. Detinem un parc fotovoltaic cu 500.000 euro, 200, 250.000 euro credit, 1 megawat oră, 1.380 euro pe oră, sau 80 euro, minim este garantat! Ce înseamnă minimul este garantat? Chiar și atunci când prețurile energiei sunt liberalizate, prețul energiei este sub 80 de euro pe megawatt, diferența va fi facturată kâtre guvern.
Care sunt avantajele unui parc fotovoltaic?
Investițiile în sectorul energetic pot fi extrem de profitabile, mai ales atunci când antreprenorii beneficiază de programe de finanțare eficiente. Pentru a stimula acest tip de investiții, este esențială implementarea unui sistem de subvenții și publicarea unor programe clare, care să răspundă nevoilor investitorilor.
Petru Luhan, CEO Emas Consulting menționează că “avem atâtea industrii, atâția întreprinzători, atâtea fabrici vechi, care încă funcționează pe tehnologii vechi, pe lemn, pe fosilă, pe gaz, pe motorină, care emit foarte mult CO₂. Un megawatt produs de o fosilă, adică carbonul produce 369 de kilograme de CO₂. Un megawatt produs de fotovoltaică, zero. Înțelegeți de ce Uniunea Europeană pune acești bani într-un cuantum pe masă? Acum, la apel, din august, septembrie, octombrie, vor fi alocate 2 miliarde de euro pentru producția de energie alternativă. Noile programe vin să corecteze această realitate“.
Subvențiile pentru proiectele energetice urmăresc acum să asigure fezabilitatea acestora pe o perioadă de 25-30 de ani, garantând un venit minim. De exemplu, deținerea unui parc fotovoltaic presupune o investiție de 500.000 de euro, cu un credit suplimentar între 200.000 și 250.000 de euro, și poate genera un venit garantat de 1.380 de euro pe oră sau 80 de euro pe megawatt-oră. Această garanție rămâne valabilă chiar și în condițiile liberalizării prețurilor la energie, orice diferență de preț fiind suportată de stat.